Albode İnşaat Dekorasyon / 2020-06-01

Asma katlı ev modelleri

Asma kat, ekstra zemin alanı inşa etmenizi sağlar ve dolayısıyla alan kazandırır.

Popülerliği günden güne artan ev modellerinden biridir. Zemin ve tavanın arasındaki yükseklik en az 5.50 metredir. Genellikle salonda bulunan asma katlar, 2 metre civarında bir merdiven ile kullanılır. Asma kat genellikle evini genişletmek isteyen kişiler tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca asma kat dairelere loft daire de denmektedir.
Tavan yüksekliği iki kat mesafesini kurtarıyorsa, galeri boşluğuna bakan bir asma kat inşa edilebilir. Alt katta belli bir alanın tavanı diğer alana göre daha yüksektir. Asma kat, ekstra zemin alanı inşa etmenizi sağlar ve dolayısıyla alan kazandırır.

asma_katli_ev
Evdeki ölü alanları değerlendirmek isteyen kişiler için asma kat inşa etmek oldukça mantıklı bir durumdur. Ancak asma kat hesaplamaları oldukça dikkatli ve statik değerlere bağlı kalınarak yapılması gereken bir durum olduğundan, tecrübeli kişilerle çalışılması gerekir. Evlerde en çok kullanılan asma kat modeli ise tavan destekli asma kattır. Bu model ağırlığa uygun bir şekilde çelik halat, gemi halatı ya da demir profiller aracılığıyla tavana asılır.
Asma katlarda, taşıyıcı sistemlerde kolonlar ve kirişler bulunabilir. Yapı inşası sırasında asma kat alanı önceden profesyonellerce planlanır ve kesit planları üzerinde döşeme kalınlığı, duvar kalınlığı gibi bilgiler yer alır. Asma kat, birçok farklı amaca hizmet edecek şekilde dizayn edilebilir. Genellikle havadar ve ferah yaşam alanları sunar. Ara katta döşemenin bittiği alanda duvarlar ya da korkuluklar yer alabilir. 
Asma Kat Malzemeleri
Asma kat yapılırken kullanılan malzemeler,  asma kata göre değişiklik göstermektedir. Dairenin mimari yapısına ve istenilen modellere göre birçok asma kat malzemesi kullanmanız mümkündür. Genel olarak kullanılan malzemeler ise  “metal, beton ve ahşap malzemeler” olarak karşımıza çıkar. Eğer klasik tarzda döşenmiş ve ahşap yoğunluğu fazla olan bir eve sahipseniz, metal zeminli bir asma kat aykırı duracaktır. Bu yüzden size tavsiyemiz dekorasyon modelli asma katları tercih etmenizdir. Bu sayede oldukça etkileyici bir salona sahip olabilirsiniz.